Dolar 32,4945
Euro 34,9060
Altın 2.435,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Osmaniye 30°C
Az Bulutlu
Osmaniye
30°C
Az Bulutlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 27°C

(OKÜ) “Yunus Emre’nin Türkçeye Hizmetleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

(OKÜ) “Yunus Emre’nin Türkçeye Hizmetleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
REKLAM ALANI
A+
A-
29/05/2021 21:24
204

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde (OKÜ) “Yunus Emre’nin Türkçeye Hizmetleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

OKÜ’nün resmi Instagram hesabı üzerinden yapılan söyleşinin yönlendiriciliğini Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş yaparken konuk olarak Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç katıldı.

ARA REKLAM ALANI

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Demirtaş, “Hayatı menkıbeler ile anılan Yunus Emre’nin şiirlerinin dil açısından en önemli özelliği, Türkistan coğrafyasındaki Türkçe metinlerde pek sık rastlanmayan ve büyük bölümü yalnızca Oğuz ağızlarında yer alan sözcüklerle kurulmuş olmasıdır. Dini terimler hariç, bu sözcüklerin birçoğu Türkçe kökenli olup yeni coğrafyada oluşturulan yazı dilinde belki de ilk defa kullanılmıştır. Bu sayede, bir yandan dilin genel ve yazılı söz varlığı, diğer taraftan da ağızlarda yaşayan ama yazıya geçmemiş sözcükleri bir araya getirilmiştir. Bu sözlerin pek çoğu yüzyıllar boyunca kullanılarak Türkiye Türkçesi’nin temel söz varlığına dahil olmuş, birçok şair ve yazar tarafından işlenerek yazı diline de geçirilmiştir. Yunus Emre; söylediği yüzlerce ilahi ile Anadolu’da Türkçeye dayalı bir din dili oluşturmuş ve Türkçe, âdeta onun şiirleriyle hayatın her alanında geçerlilik kazanarak bir yazı dili hâline gelmiştir. İlk tohumları Türkistan’da atılarak gelişen Türkiye Türkçesi, XIII. yüzyılda Yunus Emre ve onu takipçilerinin eserleriyle ilk ürünlerini vermiş, XV. yüzyıldan sonra daha da gelişerek bir medeniyet dili olma hüviyetine kavuşmuştur” dedi.

Yunus Emre’nin kim olduğundan bahseden Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç, “Değişik etkenlere bağlı olarak gelişen ve olgunlaşan Türkiye Türkçesi’nin kuruluşunda Yunus Emre’nin büyük rolü vardır. Yunus Emre’nin kendisinden sonraki yüzyıllarda bile etkiler bıraktı. Bugün Yunus Emre’yi nasıl anlamamız gerektiğini iyi bilmek, hizmetlerini nasıl algılamamız ve buna bağlı olarak bireysel ve toplumsal hayatımızda onu örnek almamız gerekir” diye konuştu.
Söyleşinin tekrarının üniversitenin @osmaniyekorkutatauni adresinden izleyebileceği kaydedildi. OKÜ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.